Scorțișoară adevărată sau scorțișoară Ceylon din Sri Lanka
08 noiembrie 2023 in CondimenteCultivatorii de scorțișoară din Sri Lanka folosesc cuțite lungi pentru a se apropia de arborii lor.Prin câteva lovituri, tulpinile de scorțișoară, subțiri ca brațul, sunt tăiate. Apoi, cu ajutorul unui răzător, se înlătură stratul exterior al cojii. Astfel, se dezvăluie scoarța interioară, care constituie "Scorțișoara adevărată" sau scorțișoara Ceylon autentică. Aceasta este tăiată în lungime și îndepărtată cu grijă de lemn în bucăți lungi de aproape un metru, începând să se ruleze imediat. Apoi, urmează partea principală a muncii – umplerea rolelor lungi de scoarță (Quills) cu mai multe straturi de bucăți mai mici de scorțișoară, care sunt îmbinate astfel încât să creeze structura caracteristică a scorțișoarei Ceylon autentice, cu straturi ușoare. După ce sunt rulate manual din nou, rolele de scorțișoară finisate sunt lăsate să se usuce în aer pe un fel de podea intermediară sub tavanul atelierului. În timpul uscării, nu trebuie să fie expuse la lumina directă a soarelui.
Diferența în prețurile dintre scorțișoara Ceylon și scorțișoara Cassia
Rolele de scoarță Quills, de calitate FAQ, care sunt rulate grosier și lejer, sunt vândute la aproximativ 6 USD/kg. Această muncă manuală este unul dintre motivele pentru prețurile uneori semnificativ mai ridicate ale scorțișoarei Ceylon în comparație cu scorțișoara Cassia, cunoscută și sub numele de scorțișoară chinezească. Pe lângă asta, speciile mai sensibile și calitățile mai fine de Cinnamomum verum joacă un rol, precum și renunțarea mai răspândită la monoculturi. Este posibil ca și branding-ul de "scorțișoară Ceylon" să contribuie la creșterea prețurilor.
Cumarina în scorțișoara și calitățile acesteia
Un punct de dezbatere frecvent în ceea ce privește scorțișoara este substanța vegetală secundară numită cumarină, care se găsește și în boabele de Tonka (Dypterix odorata) și în planta Waldmeister. Cumarina este considerată toxică pentru ficat și carcinogenă. Cu toate acestea, este periculoasă doar în doze mari, care sunt dificil de atins. Pentru UE, dozele zilnice de cumarină de 0,1 mg pe kg de greutate corporală sunt considerate sigure. Aceste doze sunt foarte greu de atins cu scorțișoara Ceylon, care are un conținut de cumarină de 0,004%, de două ori și jumătate mai mic decât cel al scorțișoarei Cassia.
Diverse calități și origini ale scorțișoarei Ceylon
Există patru calități importante în comerțul cu scorțișoară Ceylon: Alba, C5, H2 și FAQ. Pentru cea mai înaltă calitate, Alba, prețurile pot ajunge la 25 USD/kg. În plus, uleiul esențial din Cinnamomum ceylanicum conține aproximativ 65% aldehidă de scorțișoară, mult mai puțin decât cel din scorțișoara Cassia, ceea ce conferă un gust mai ușor și mai puțin intens.
Călătoria scorțișoarei prin istorie și geografie
Scoarța de scorțișoară a fost adusă în peninsula arabă de către navigatorii din Oman din Asia de Sud, mai precis din India și Ceylon. De acolo, a fost răspândită prin Orientul Mijlociu în regiunea Mediteraneană și în Europa. Scorțișoara, la fel ca piperul, cardamomul, cuișoarele și nucșoara, face parte din categoria condimentelor clasice (indiene), pentru care portughezii, olandezii și englezii au dus războaie sângeroase. De-a lungul secolelor, originile scorțișoarei s-au diversificat prin plantații de scorțișoară pe Sumatra (de către olandezi, → C. burmanni) sau pe Insulele Seychelles (de către francezi), făcând-o mai rapid disponibilă la nivel mondial și transformând-o într-un ingredient esențial în aproape toate amestecurile etnogastronomice importante.